Over ons
Platform

Moving community
Meet the team

Tim Choy
Profiel
Tijdens zijn jeugdopleiding bij een profvoetbalclub miste hij begeleiding op het mentale, emotionele en sociale vlak. Als 15-jarig talent werd Tim doorgeschoven naar het hoogste jeugdteam (Onder-19) en kwam in een keiharde omgeving terecht met een trainer die alleen aan winnen dacht.
“Ik speelde weinig, kon mij sociaal niet goed weren en raakte steeds meer geïsoleerd. Voor mijn gevoel werd ik een boksring ingegooid, zonder dat iemand mij leerde hoe te boksen. Met als gevolg dat ik mij niet kon verdedigen en de ene na de andere mentale tik kreeg. Dat deed pijn en gaf ook een hulpeloos gevoel. Het plezier verdween en uiteindelijk ben ik midden in een winterstop, na het zoveelste akkefietje, gestopt met voetbal. De vlam die altijd brandde voor voetbal was als een kaars uitgedoofd.
Nu dertig jaar later wil ik jeugdspelers vaardigheden meegeven zodat ze beter met de schaduwkanten van topsport om kunnen gaan, zoals kritiek, teleurstelling, tegenslag, concurrentiestrijd, blessures, vormverlies en ruzies. Ik heb een scan gebouwd waarmee ze inzicht kunnen krijgen in hun mentale gesteldheid en vaardigheden. Dit moet jeugdspelers bewustwording opleveren waarom ze reageren zoals ze reageren en een vertrekpunt worden vanwaar ze een positieve gedragsontwikkeling kunnen doormaken.”
Zijn scan geeft topsportbegeleiders meer informatie om jeugdspelers te ondersteunen in gedragsontwikkeling. Door de scan op grote schaal aan te bieden hoopt hij zoveel mogelijk jeugdspelers te geven wat hij zelf miste en waar ze hun hele leven profijt van kunnen hebben.Daarnaast begeleidt Tim ook jeugdspelers om ze technieken aan te leren waarmee ze de hele wereld aankunnen en vrijwel elk probleem kunnen oplossen.

Marjorie Esajas
Profiel
Marjorie is nog net niet op het voetbalveld geboren. De liefde voor de sport is haar met de paplepel ingegoten en veel van haar familieleden hebben de top van het Nederlandse en het buitenlandse voetbal gehaald, inclusief haar zoon.
“Aangezien ik een pedagogische achtergrond heb, heb ik bij tijd en wijle met verbazing gekeken naar het sociaal emotionele en pedagogische beleid van clubs. Ik heb steeds gedacht: dat moet en kan beter. Met mijn merk FYJAS probeer ik daar wat aan te doen. Middels de FYJAS Academy, die trainers en coaches opleidt in de sociaal emotionele kant van de sport bijvoorbeeld. En met mijn keurmerken waarvan er één pedagogisch verantwoorde sportopleidingen certificeert en de andere als doel heeft discriminatie en racisme uit te bannen in het voetbal.”
Marjorie probeert daarmee het verschil te maken. Tel haar ruim 25 jaar aan ervaring, haar zeer specialistische onderwijsachtergrond en haar liefde en passie voor haar vak erbij op: ze is de aangewezen persoon om dat te doen.

Frank Abbenhuis
Profiel
Van kinds af aan speelt voetbal een belangrijke rol in het leven van Frank. Hij was vier toen hij zijn eerste stappen op het voetbalveld in de provincie zette. Daar werd hij omringd door talenten, waar hij zelf vooral een harde werker was. In zijn pubertijd kreeg hij de ruimte om alles te doen wat een puber hoort te doen. Naar zijn idee in tegenstelling tot zijn voormalige teamgenoten.
“Na mijn actieve voetbalcarrière, die ik noodgedwongen al vroeg heb moeten beëindigen, ben ik mij twintig jaar geleden, zowel maatschappelijk (werk) als sportief (voetbal) gaan richten op het begeleiden en coachen van jeugd. Dat deed mij wederom terugdenken aan mijn voormalige, getalenteerde teamgenoten, De kind- en puberjaren zijn essentieel om een eigen identiteit te ontwikkelen. Steeds vaker kwam ik in contact met talenten uit de sport die, om wat voor reden dan ook, hun “gedroomde” carrière hebben moeten beëindigen en erachter kwamen dat ze zo ontzettend veel gemist hebben in deze belangrijke fase van hun leven en nu op zoek zijn naar hun ware identiteit. Met alle gevolgen van dien.”
Sinds 2016 combineert Frank de maatschappelijke- en sportieve jeugdontwikkeling met elkaar. Als freelancer geeft hij kinderen, (jong-) volwassen en het gezin advies, begeleiding en coacht hij hen voor, tijdens en na het verblijf in de jeugdafdeling van Betaald Voetbal Organisaties of andere sportacademies. Daarnaast adviseert, begeleidt en coacht hij, leiders, trainers en (sport)bestuurders op het pedagogische vlak en maakt hij hen bewust van hun rol ten opzichte van de (jeugd)speler en ouder(s).

Julie van Bennekom
Profiel
Van jongs af aan was Julie dol op voetbal, een diepgewortelde passie waar af en toe de wereld voor moest wijken. Zelf heeft ze nooit op voetbal gezeten maar koos ze ervoor om te gaan hockeyen. Een sport die ze enkele jaren als topsporter heeft beleefd en haar gevormd heeft tot de persoon die ze tot op de dag van vandaag is. Een pad met plezier, hoogtepunten, dieptepunten, bloed, zweet en tranen.
“Ik heb mezelf altijd als mentaal sterk beschouwd omdat ik dacht dat sterk zijn, je mond houden en doorzetten was het enige dat ik kon doen. Maar nu besef ik dat kwetsbaarheid tonen en hulp vragen een betere optie was geweest op het moment dat ik vastliep. Want niemand heeft bij mij aan de buitenkant gezien wat er door me heen ging. Ik had op die manier nog meer uit mijn eigen potentie kunnen halen met behulp van mijn trainers en ouders.
Voetbal is voor mij een rode draad en topsport heeft mijn persoonlijkheid gevormd, dit wil ik combineren en jongeren bieden wat ik destijds gemist heb. Mijn ervaring stelt me in staat om mezelf te verplaatsen in de beleving van de spelers. Als topsportbegeleider en toegepast jeugd- en ontwikkelingspsycholoog gespecialiseerd in begeleiding voor talentvolle voetballers met de ambitie en potentie tot profvoetballer, is mijn werkwijze sterk gericht op het ontwikkelen van een stevige basis (zelf)vertrouwen en veerkracht in de voetbalcontext.”
Sinds 2016 is Julie werkzaam als freelance topsportbegeleider in de jeugdopleiding van Sc Buitenveldert en begeleidt ze vanuit haar eigen praktijk Talent Coach Football talenten van (ex) BVO's van onder andere Ajax, FC Utrecht, Feyenoord, FC Volendam en AZ. Daarnaast adviseert en inspireert ze trainers, ouders en clubs met betrekking tot gedragsvraagstukken die zij tegenkomen in de voetbalwereld.

Jan-Pieter Tuninga
Profiel
Jan-Pieter Tuininga is een sportpedagogisch professional die zich richt op pedagogisch leiderschap van jeugdtrainers en coaches. Onder het motto 'Ken jezelf, begrijp het kind' stimuleert hij het reflecterende vermogen van sporttrainers en coaches.
"Als jeugdtrainer was ik vooral bezig met het verbeteren van sport specifieke vaardigheden en gericht op winnen. Ik ergerde mij aan die lastige speler die maar niet deed wat ik tegen hem zei, zowel in de training als tijdens de wedstrijd. Strafrondjes hielpen ook niet veel. Gelukkig was hij niet al te goed zodat ik hem regelmatig op de bank kon zetten waardoor de kans op winnen verhoogd werd. Na de winterstop ging hij naar een ander team. Probleem opgelost!Ik heb zelf, in mijn rol als jeugdtrainer, ervaren welk effect gedrag van kinderen/jongeren heeft op mijn eigen coachgedrag. Het was makkelijk om de schuld bij de kinderen te leggen; "hij is gewoon lastig en niet coachbaar". Later ben ik gaan inzien dat ik zelf veel invloed had op het gedrag van mijn spelers. Jammer dat ik in mijn tijd als jeugdtrainer hier weinig, eigenlijk niet, mee bezig was. Dit had veel frustratie bij mij én de spelers gescheeld......."
Jan-Pieter’s aanpak is ten behoeve van de ontwikkeling van jeugdsporters én de trainer/coach zelf. De trainer/coach wil hij ondersteunen in het vergroten van hun zelfinzicht in relatie tot hun pedagogisch handelen. Met als doel de motivatie van de spelers en de trainer/coach te stimuleren.

Daniël van Veen
Profiel
Daniël is student Sportkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast voetballen en training geven werkt hij veel met kinderen op een buitenschoolse opvang. Als onderdeel van zijn vorige opleiding ROC Sport en Bewegen liep hij al stage bij een voetbalclub.
“Ik kijk met een frisse blik naar wat een kind nodig heeft, zodat het zich op zijn of haar geheel eigen wijze en tempo zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Mijn motivatie haal ik uit de energie die de kinderen mij geven. Samen groeien met plezier!”
Met de kennis en vaardigheden die hij in de afgelopen jaren heeft opgedaan wil hij nu graag zijn steentje bijdragen aan Mind Your Football.

Rory de Groot
Profiel
Rory is theatermaker, acteur, en schrijver. Speelde van zijn elfde tot en met zijn twintigste in de jeugdopleiding van Feyenoord. Na zijn debuut in het eerste elftal van de Rotterdamse topclub in de zomer van 2003 werd hij uitgeleend aan stadgenoot SVB Excelsior, waar hij kort na zijn overgang op een zijspoor belandde en uiteindelijk nooit verder zou komen dan een plek op de bank. Eind 2004 besloot hij definitief een punt achter zijn voetbalcarrière te zetten en vertrok hij naar Amsterdam om met succes een toneelopleiding aan de Amsterdamse Toneel-en Kleinkunst Academie te volgen.
Sinds zijn afstuderen in 2009 is hij als professioneel theatermaker en acteur werkzaam in het theater, en vormt zijn voetbalverleden tot de dag van vandaag een belangrijke inspiratiebron voor zijn voorstellingen. Zijn laatste monoloog ‘De gebroken belofte’, waarin hij op theatrale wijze gedetailleerd vertelt over het einde van zijn carrière als voetballer, speelde hij het afgelopen seizoen o.a. voor de gehele jeugdopleiding van Feyenoord en het Centre for Sport & Education in Zwolle.
Naast zijn werk als theatermaker en acteur is Rory ook als schrijver werkzaam (o.a. Hard Gras, Santos en het Feyenoord Magazine).

Daan Hidden
Profiel
Daan Hidden zet zich in het onderwijs en de sport in voor persoonlijke groei van het kind en de professional. Al jaren werkt hij als trainer, coach, adviseur en coördinator in beide werkvelden.
“Met name in de jeugd heb ik ervaren dat de sporter vóór mijn menszijn ging. Hierdoor heb ik mij niet altijd gezien, gevoeld en heb ik teleurstellingen, verdriet, pijn en problemen voor mij zelf gehouden.”
Zijn positieve instelling zorgt voor een samenwerking die werkt.Door oprechte aandacht en zorg draagt hij bij aan het professionele systeem waarmee het welzijn en ontwikkeling voor de professional en het kind wordt vergroot.Dit doet Daan door in het onderwijs studenten en professionals te coachen, sportbestuurders te begeleiden en trainers te inspireren.

Christiaan Hageraats
Profiel
Vanaf jonge leeftijd was Christiaan nauw betrokken bij sportverenigingen. Eerst in Nieuwerkerk, later in Arnhem bij SML en sinds 2003 bij Kampong in Utrecht. Gaan voetballen deed hij omdat zijn broer dat deed, die was overigens beter en fanatieker dan hij.
“Pas later, rond mijn dertiende, begon ik het zelf echt leuk te vinden. Vooral het feit dat ik beter kon worden en belangrijk kon zijn binnen een team als aanvoerder en verbinder. Op zeer jonge leeftijd sloeg dat over in ook coach willen zijn, waarbij ik gefascineerd keek naar Louis van Gaal zijn karatetrap in Wenen. Al twintig jaar lang noem ik mezelf voetballer en coach en tot op de dag van vandaag doe ik beide. Juist daar zit denk ik mijn kracht. Als coach heb ik mijzelf altijd voorgehouden dat de behoeften van de spelers het belangrijkste zijn. Later leerde ik dat als marketing professional ook. Tevens leerde ik van mijn leermeester Gerrit Hengeveld dat focussen op winst onder kinderen geen zin heeft.”
Na zich jarenlang verbaasd te hebben over het niveau van trainers in Nederland - met of zonder diploma’s - en de conclusie hieraan verbindend dat het spelplezier van jonge en volwassen sporters hierdoor negatief beïnvloed wordt, heeft Christiaan besloten om samen met Herman Hazewinkel Ubuntu Sport op te richten. Als sportacademie leiden zij jonge coaches op, over hoe plezier de drijver gaat zijn voor duurzame winst in de sport.




